tekst bij foto

Babelse spraakverwarring.

Dikwijls wordt de naam terpentine gebruikt waar men feitelijk white-spirit mee wordt bedoelt en visa versa.
Om die spraakverwarring even uit de wereld te helpen.
Het verschil tussen terpentine, terpentijn, white spirit, wasbenzine en aceton.
De spraakverwarring begint bij onze Engelse buren, in de volkstaal, niet de chemie-technische taal.
In hun volkstaal benoemen zij , wat wij terpentine noemen, "White spirit".
Wat wij dan weer 'White spirit' noemen heeft bij hen de naam "Spirit".
Terpentijolie noemen zij "Turpentine".

Op sommige Engelstalige web-sites kom je ook de term "Terpentine" tegen wat in feite "Turpentine" is.
Alle redenen dus om voor een spraak- vertaal verwarring te spreken.


Laat ons duidelijk zijn "Turpentine of Engelse White spirit" is niet de "White spirit " die je in België per liter kan krijgen.
Voor onze Nederlandse vrienden en bezoekers: class="blauw">Terpentijn is geen Terpentine en Terpentine is geen 'White spirit' en ook geen 'Turpentine' !!"Voor zover ik weet is de echte "White spirit" niet in kleine hoeveelheden te koop buiten de kunsthandel in Nederland.

Terpentijn tegenover terpentine .
Terpentijnolie is een vluchtige verbinding, die onder anderen door destilatie uit naaldhout wordt gewonnnen, met name uit de hars die in naaldhout zit. Tegenwoordig wordt meestal dennenhout gebruikt. Doch ook uit de spar, de ceder en de lariks kan terpentijolie worden gewonnen .
Terpentijnolie is ten opzichte van het aardolieproduct "Terpentine" vrij kostbaar. Daarom wordt voor het schoonmaken van kwasten meestal terpentine gebruikt.
Terpentijnolie of Terpentijn heeft een groter oplossend vermogen en kan Damarhars oplossen. Vaak wordt beweerd dat Terpentijn een sterkere verffilm achterlaat dan terpentine, maar dat lijkt een onbewezen vooroordeel.
Als de Terpentijnolie echter niet in het duister bewaard wordt, vormt zich onder invloed van het licht peroxide dat door reactie kamferderivaten doet ontstaan die de vloeistof troebel maken.

Terpentijn en Terpentine lijken uiterlijk veel op elkaar, beide zijn het dunne kleurloze vloeistoffen. De geur van terpentijn is echter harsachtig; die van terpentine lijkt wat meer op benzine.
Kunstschilders vinden Terpentijn over het algemeen lekker ruiken, maar dat is verraderlijk: in feite is Terpentijn giftiger dan Terpentine. Er bestaat ook een reukloos terpentijnsubstituut,. in wezen niets anders dan Terpentine waar de meest schadelijke stoffen uit verwijderd zijn tot het minimum dat nog een effectief oplossend vermogen heeft, maar minder giftig. Terpentijnolie of Terpentijn gebruik je voor het verdunnen van olieverf uit tubes. Niet de gewone huis/tuin olieverf die je bij een verfhandel vind.
Terpentine bevat Xyleen en met waterstof ontzwaveld zwaar (c6h6 <0.1%), (r11) nafta(aardolie) en een hoeveelheid trimethylbenzeen.

© English 'turpentine' is 'a volatile pungent oil distilled from gum turpentine or pine wood, used in mixing paints and varnishes and in liniment'. According to van Dale, the equivalent Dutch term (confusingly enough) is 'terpentijn', 'terpintijnhars', or 'terpentijnolie'.

White spirit is een kleurloze, heldere en niet-visceuze vloeistof met een typische kerosine-achtige geur. Het wordt gebruikt als verdunner of oplosmiddel in verf, vernis, lak, asfaltproducten, als ontvetter en als oplosmiddel bij extractiebewerkingen. Een andere naam voor White spirit is "kunstterpentijn, waarmee aangegeven wordt dat het ongeveer hetzelfde gebruik kent als terpentijn.
White spirit is een mengsel van verzadigde alifatische - ketenvormige - en alicyclische - ringvormige - koolwaterstoffen met 7 tot 12 koolstofatomen. Met een maximum gehalte van 25% aan alkyl-aromatische koolwaterstoffen (C7-C12). De gemiddelde moleculaire massa is ca. 150. Het wordt bekomen als een destillatiefractie van aardolie die een kookpunt heeft tussen ongeveer 140 en 200 °C, waarbij deze fractie eventueel nog een nabewerking ondergaat (bijvoorbeeld zwavelverwijdering). Deze fractie wordt aangeduid als "solvent-nafta" ("White spirit" is in feite een merknaam).
Een analoog product is "Stoddard-solvent", wat omschreven wordt als een kleurloos, geraffineerd petroleumdestillaat dat geen ranzige of onaangename geur heeft en dat kookt in het gebied tussen ongeveer 300°F en 400°F. Merknamen zijn o.a. Varsol, Exxcol, Hydrosol, Shellsol, Solvesso, White Spirit . Je kan het dus gebruiken voor het verdunnen van je enamel verf of olieverf uit de verfhandel.

Wasbenzine is een oplosmiddel, voor ontvetten en schoonmaken. Het bestaat uit verzadigde koolwaterstoffen (KWS), met 5 tot 15 koolstofatomen, bijvoorbeeld C7H16.
De naam wasbenzine geeft aan dat er ook mee gewassen kan worden. Het middel is daadwerkelijk gebruikt om kleding mee te wassen. Dit was een gevaarlijk karwei, vanwege de brandbaarheid van wasbenzine. Wasbenzine is minder schadelijk dan thinner of terpentine. Wasbenzine is ook een verdunner en een reinigingsmiddel. Het wordt ook gebruikt als aanstekerbenzine.
Wasbenzine kan je ook gebruiken als verdunner voor je verf voor de airbrush. het is minder hinderlijk van reuk bij het spuiten.

Thinner is een organisch oplosmiddel voor verven op oliebasis. Het bestaat uit een mengsel van vluchtige organische stoffen, waarvan tolueen of xyleen meestal de voornaamste is (> 50%), met daarnaast o.a. methylisobutylketon, isopropylalcohol, aceton, isobutylalcohol en butanon. De exacte samenstelling wisselt met de fabrikant. Thinner bestaat voornamelijk uit tolueen (methylbenzeen). Cellulosethinner bevat ook een percentage xyleen (dimethylbenzeen).
Veel werken met thinner is door de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof 'Tolueen' gevaarlijk voor de gezondheid.


submenu terug verder