Calypso model

Calypso

Calypso : Het schip.

Toen zij tijdens WW-II, in Seattle, Washinton USA, werd te water gelaten verwachte niemand dat zij één van de beroemdste schepen zou worden die over de wereldzeeën hebben gevaren. Ze werd oorspronkelijk gebouwd als mijnenveger voor de Britten, om explosieven te verwijderen in havens en schuilplaatsen. Als naam kreeg ze J-826 mee en werd te watergelaten op 21 maart 1942. J-826 werd aan de middellandse zeevloot toegewezen. Na de oorlog werd ze verkocht en haar naam werd veranderd in " Calypso". Ze deed dienst als een veerboot voor personen en voertuigen tussen het eiland Malta en het zeer kleine eiland Gozo.

J.Cousteau droomde al lang over het onderzoeken van de zeeën van op een schip , speciaal daarvoor uitgerust. Spoedig vond hij de calypso. Zij leek een beetje versleten maar was een stevig en gemakkelijk te manoeuvreren vaartuig. Cousteau begon haar te veranderen naar een expeditieschip en voor de Calypso begon een heel nieuw leven. Voor de bemanning van 27 personen werden kajuiten voorzien. Ruimte voor camera apparatuur en duiktoestellen. Werk ruimtes en zelfs een laboratorium. Nieuwe navigatie toestellen werden geplaatst. Helemaal van voor werd een valse boeg geplaatst met een onderwater observatie ruimte voorzien van acht patrijspoorten.In de loop der jaren vervoerde Calypso de teams van Cousteau over meer dan een miljoen zeemijlen.
Toen Cousteau en Calypso samen aan hun onderzoeken begonnen, was er nog weinig voorlichting hoe de verontreiniging, van visserij en kustontwikkeling de enorme oceanen konden bedreigen. Vandaag, na een aanvaring, rust de Calypso in een museum te "La Rochelle" in Frankrijk. De Calypso zal altijd een inspiratie zijn voor huidige en toekomstige generaties.

Wat volgt is het verhaal in beeld van de verbouwing van dit schip van begin tot einde. Billings is een bedrijf uit Denemarken dat goede kwaliteit bouwkits maakt, eventueel bestemd als varend model met radiobesturing. Deze bouwdoos was speciaal ontworpen voor radiobesturing,en zoals veel van de varende modellen worden ze tijdens het gebruik geruineerd en verliezen ze veel van hun detail. Men heeft besloten dit model te laten ombouwen tot een statisch museum model.
Gelieve er nota van te nemen dat de getoonde methodes voor de bouw van het model , methodes zijn die mij het best passen, die overeenkomen met mijn vaardigheden, mijn kennis en hetgeen mijn ogen zien. Uw methodes kunnen verschillend zijn. Er bestaan zoveel methodes als er modelbouwers zijn, het is dus zeker dat er andere meningen over kunnen bestaan. Indien U iets probeert dat ik hier toepas en dat u nog nooit hebt uitgevoerd, probeer de methode of techniek dan eerst uit op een stukje afval. Leer zo de methode of techniek te beheersen alvorens het toe te passen op het echte model.

Fotoreportage van de heropbouw.