mijn eerste varend model

Eerste model

Hoe ben ik verzeild in scheepsmodelbouw.

Ben ik een modelbouwgek?
Juist, Maar scheepsmodelbouw is zeker geen hobby voor gekken. Lees maar eens verder. ......... Ik bouw toch al modellen gedurende een tijdspanne van 40 jaar. Mijn introductie in deze hobby was al op jeugdige leeftijd. Als kleine gast in korte broek kwam ik eens in het scheepvaartmuseum en was direct gefascineerd door al die masten, touwtjes, kanonnen enz.. Mijn verbeelding sloeg op hol en ik zag me al op de wereldzeeën varen als piraat.
3 jarige leeftijdHet begon allemaal al op jeugdige leeftijd juist na WOII met mijn eerste klomp hout en een zeiltje erop. Enige jaren later met van die goedkope witte kleine plastic modellen die in een zakje op een verkoopstandaard hingen. Bijna alle stadia heb ik doorlopen van statische plastic modellen zowel schepen als vliegtuigen en tanks, RC-varende modelschepen, HO treintjes en hun landschap, bouwdozen van houten modelschepen tot het volledig alles zelfmaken van een model.

Nu ligt mijn pad wel bezaaid met hier en daar mislukkelingen, maar ik heb er uit geleerd wat ik kon. Voortdurende praktijk ervaring, lezen van boeken, tijdschriften en correspondentie met andere modelbouwers hebben mijn bekwaamheid opgedreven tot een zeer hoog niveau. Wat nu ook niet wil zeggen dat ik alles weet en kan. Ik heb nu genoeg zelfvertrouwen om te weten dat ik eender wat kan bouwen en het nog goed doe ook.

Een modelbouwer is enkel beperkt door zijn verbeelding.
Zo ken ik iemand die een varend model heeft gebouwd met meer dan 150 glasvezeldraden erin om overal de kleine lichtjes op een passagier schip na te bootsen.

Er zijn verscheidene manieren om aan modelbouw te doen, helemaal vanaf het begin of via een bouwkit die u zelf aanvult. Het volledig zelf doen, geeft een modelbouwer meer mogelijkheden dan fabrikanten van kits u kunnen bieden. Wetende hoe je alles zelf kan en moet doen en er vooral de tijd voor nemen, geeft meestal een beter resultaat dan wat je bereikt met een bouwdoos.
- Maak eens een open deur en bouw erachter een scheepshut.
- Maak een open luik en laat de kijker in een machinekamer kijken.
Wedden dat ze dat leuk, mooi, tof gaan vinden?
Je model krijgt er ook een levendiger uitzicht mee.

Ik zie met lede ogen dat modelbouw als hobby aan het uitsterven is en plaats moet maken voor computerspelletjes en andere vormen van vermaak die een ogenblikkelijke voldoening geven.
Modellen bouwen is een excellente leerschool in geduld, volharding, studie en het ontwikkelen van fijne motorische bewegingen. Het is niet enkel lijmen, plakken en schilderen, maar leidt meestal tot een studie van het onderwerp waar je mee bezig bent. Je leert wat over het ontwerp, hoe ze vroeger van die schepen ontwierpen, hun bouwwijze, de lijnen en het vakmanschap dat ervoor nodig was. Soms leer je ook dat jouw favoriete schip meer verbouwingen in zijn leven heeft gehad dan dat je voor mogelijk hield.
Dan moet je voor jezelf beslissen, in welke periode ga je het schip plaatsen. Bv. Voor, tijdens of na die of die zeeslag?.
Je raakt echt betrokken met het schip en zijn geschiedenis.

Mijn praktische ervaring als zeiler op verscheidene schepen met verschillende tuigages, mijn interesse in archeologie en een leven lang timmeren, draaien, frezen, tuigen, zeilmaken, dekken schrobben, kreeg uiteindelijk zijn beslag in een scheepswerf in zakformaat.
Wel dat is het zowat. Waarom ik van modelbouw hou en wat ik doe. Ik hoop dat ik met deze website anderen kan beinvloeden om het ook eens te doen.
Het geeft niet of je een jongen of een meisje bent. Er is steeds ergens een bepaalde interesse in een soort van schip, een tijdspanne, die je beinvloedt en je kan inspireren tot het maken van een model. Veel genot en veel geluk.