tekst bij foto

Camera - Opstelling.

Een goede opstelling is het halve werk. Als je bij ieder model dat je wilt fotograferen het ronde wiel opnieuw gaat uitvinden wordt het fotograferen en nabewerken van de foto's wel een lastige en vervelende karwei. Het beste zou zijn dat je de opstelling permanent kan maken. Wie dat echter niet kan doet er echter goed aan om over zijn tijdelijke opstelling goed na te denken want de kwaliteit van de foto's zijn direct afhankelijk van dit. (Ik ben zelf ook niet in de gelukkige omstandigheden dat ik mijn opstelling kan laten staan.)
De opstelling die ik hier voorstel is zodanig gekozen dat het een goedkope opstelling is en dat het materiaal gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Tevens is het voor mij belangrijk dat ik de foto's binnenshuis kan maken. Op basis van die criteria geef ik u een voorstel van opstelling. 

Wat zit er in een opstelling?
a. Een ondergrond en achtergrond waarin je model komt te staan.
b. Een lichtbron die voor voldoende belichting van je onderwerp zorgt.
c. Een stabiele camerapositie.
Bekijken we ieder onderdeel even in detail.

Een onder- en achtergrond.
 

Fig 1.1

Fig 1.2

Zet je model in het midden op een tafel en je camera op een statief. Kijk door de zoeker van je camera naar je model. En zoek de goede plaats voor je camera zodat je model volledig in de zoeker past. Vraag aan een vriend van je even te helpen. Laat ze een blik of een kop plaatsen, zodat het blik past in de linker-rechter- boven en onderhoek van je zoeker. (zie Fig 1.1)
Fig1.2 is het bovenzicht. De gestippelde rechthoek is de minimum afmetingen die je moet hebben voor de ondergrond van je model.
De ondergrond en achtergrond kan vrij simpel gemaakt worden met behulp van gekleurd dun papierkarton. Neem hiervoor minstens 2 vellen A2 papier in een achtergrondkleur naar smaak. Hobbyzaken, tekengerief winkels hebben een ruime sortering van dit papier. Voor een neutrale en vooral praktische achtergrond kies je het beste grijs of lichtblauw papier. Door de A2 vellen aan elkaar te bevestigen krijg je een flink stuk papier dat zowel als achter - en ondergrond kan dienen. Bevestig de A2 vellen alleen aan de achterzijde en niet aan de voorzijde. Gebruik tape voor het vastplakken van de vellen en geen lijm want dat kan vlekken aan de voorzijde veroorzaken! Leg het papier zodanig dat je geen strakke vouwen krijgt.
Ik zelf heb gekozen voor een achter - ondergrond uit een lap licht blauw katoen van 2m. Lengte en 1.20m breedte. Het wordt opgerold op een kartonnen koker.
Hieronder staan een aantal foto's van de binnenshuis-opstelling die ik gebruik.

Fig 2.1

Fig 2.2

Fig 2.3

 In Fig. 2.1 en Fig 2.2 is de onder- en achtergrond duidelijk te zien.

De belichting.
In Fig.2.3 bemerk je dat er meerdere lichtbronnen zijn geplaatst. De gekozen lichtbronnen zijn goedkope halogeenlampen die je voor ongeveer 6 € bij een willekeurige ‘Doe-het zelf winkel’ kunt kopen. Deze lampen worden normaal gebruikt als buitenlampen. Ik heb voor lampen van 150W/220V gekozen.
Twee lampen worden aan beide zijden van het model geplaatst en de derde zorgt voor de verlichting van boven. Ik kies voor meerdere lampen omdat met een enkele lamp vaak vervelende en scherpe schaduwen naast of op je model vallen. Door meerdere lampen te gebruiken vallen de ergste schaduwen vanzelf weg.
Een gunstig alternatief, als je geen zin in lampconstructies hebt, is het fotograferen in de frisse buitenlucht. Maak buiten een gelijksoortige opstelling met papierkarton en laat de zon dan voor natuurlijke belichting zorgen. Let op: kies voor lichtbewolkt weer want in de felle zomerzon krijg je uiteraard ook nare schaduwen.
Zoals je in Fig 2.3 kunt zien zijn de zijdelingse lampen voorzien van bakpapier. Het bakpapier zorgt voor een diffuus licht en anderzijds wordt een deel van de hitte van de lampen van het model weggehouden. Diffuus licht is bij kunstmatige belichting belangrijk.
Een waarschuwing: dit type lampen wordt bijzonder warm! Dit is ook de reden dat ik voor wit bakpapier en geen ander transparant papier heb gekozen. Het is namelijk lichtdoorlatend en kan tegen hoge temperaturen. 
En m'n flitser dan?
Waarom niet de ingebouwde flitser van de camera gebruiken? Je zou inderdaad de ingebouwde flitser kunnen gebruiken, echter deze heeft een aantal nadelen. Ten eerste fotografeer je van heel dichtbij en omdat de flitser in een digitale camera recht naar voren flitsen wordt je model in een zee van licht gezet. Zo sterk dat iedere kleurnuance verloren gaat en er hele harde schaduwen in je model ontstaan. Direct flitsen kun je omzeilen door bijvoorbeeld de kracht van de flitser af te zwakken. Een trucje, die vroeger nog wel eens werd gebruikt was het vochtig maken van een vloeitje en daarmee de flitser af te plakken. Hierdoor krijg je een soort van lichtfilter op de flitser.
Het laatste nadeel van een flitser is het accuverbruik. Bij veelvuldig flitsen raakt de accu van uw camera snel uitgeput en continu accu's wisselen en opladen is ook niet echt prettig. De aanschaf van een reserve accu kan een kostelijke zaak zijn bij sommige compact camera's.
Wat beter werkt is indirect flitsen. Iedereen heeft wel eens pasfoto's laten maken en gezien hoe de fotograaf zijn flitsers gebruikt. Dit zijn professionele flitsers die op een statief staan, van het object af flitsen en het flitslicht wordt weerkaatst door middel van een flitsparaplu. Een soortgelijke constructie kan je natuurlijk met wit papier en/of alu-folie na bouwen.

Camerastatief.
Het laatste maar zeer zeker niet het onbelangrijkste is een camerastatief. Het statief zorgt voor een stabiele camerapositie wat bewegende en dus onscherpe foto's voorkomt. Als je niet over een statief beschikt leg dan je camera op een dik boek of op enkele plankjes of een blokje hout waardoor je toch de juiste stabiele hoogte voor je camera krijgt. Fotograferen uit de hand is mogelijk als de sluitertijd kleiner dan 1/125 seconden is. Omdat we modellen van dichtbij fotograferen moet je rekening houden met bewegingen. Tevens zul je zien dat de sluitertijden met halogeen licht langer duren dan 1/125 seconden en dan wordt een statief erg belangrijk.


submenu terug verder