tekst bij foto

Maken van dekplanken uit fineer.

Maken van dekplanken uit fineerhout. Zo bekom ik dekplanken van amper 0,5 mm. dik .

Uit een plaatje fineer van ongeveer 1 m lang snij ik stukjes van +/- 20 cm lang af. Breedte ongeveer een 12 cm.

Deze iets smallere plaatjes fineer ga ik nu op elkaar kleven met 'Rubbercement'.
Eén zijde van een fineerblad volledig met een borsteltje goed insmeren en dan daarop het volgende plaatje fineer leggen.
Dit plaatje dan weer insmeren met rubbercement enz....
Niet te lang treuzelen , wachten met het hele pakket .... rubbercement droogt snel !!!!

Als je dus een 10 plaatjes op elkaar hebt gekleefd bekom je dus een soort boekje dat ongeveer 6-7 mm. dik is.

Nu gaan we ze op elkaar pressen ( maak dus een soort multiplex van fineer hout). Weer niet te lang treuzelen!

Na droging, ( ong. 2 hr) stel de mini-cirkelzaag in op 5 mm. of op de breedte die je wil voor je dekplankjes.
Vanieder pakketje zaag ik nu strookjes. De op elkaar gekleefde latjes laat ik nog op elkaar.!!! Zeer belangrijk.


Heb ik voldoende pakketjes gezaagd, dan ga ik die klemmen in de dekplank breeuw mal.

Nabootsen van breeuwnaden.

De breeuwnaden tussen de planken zijn 7 tot 9 mm. breed. Let dus op je schaal. Bij 1:48 is je breeuwnaad nog maar 0,15 mm. breed (dat is nog ongeveer zo dik als een blad gewoon copieer papier ). Bij 1:72 is dat al 0,09 mm. en bij 1:96 is de naad 0,07 mm. Nabootsen met papier- garen e.d. is al dra boven schaal.
Zoals bij het zagen van smalle plankjes, gebruik ik dezelfde techniek voor het maken van mijn dekplanken.
Het nabootsen van breeuw naden kan op verschillende wijzen.
- Sommige modelbouwers leggen een zwarte draad tussen hun planken = o.a. naaigaren. Persoonlijk hou ik niet van deze methode. Naaigaren kan soms te dik zijn en dan zijn de naden buiten schaal of je planken zijn zo dik dat je draad niet gelijk komt met de dekplanken en een inzinking vertonen. Naaigaren doordrenk van bv. witte lijm wordt bij het vernissen van je dek als een witte vlek zichtbaar.
- Anderen kleven een aantal latten op een zwart tekenpapier en snijden dan daarna dit papier ttz. hun planken los. Bedenk dat in werkelijkheid een breeuw naad tussen de dekplanken ongeveer 9 mm. was (Op schaal 1:48 is dat dan 0,18 mm. iets dikker dan een gewoon blad papier. !.
Kleurpapier is meestal veel dikker.
- Nog anderen strijken de zijkant van de planken in met een zwart potlood. Zwart papier en zeker potlood heeft het nadeel dat bij het schuren - schrapen van het dek micro zwarte deeltjes in de overige naden van je planken wordt gedrukt.
-Iedere plank instrijken met bv. een viltstift. Dat is enkel goed als je stift al oud is en de aanwezige alcohol niet in het hout kan dringen. Er zijn waarschijnlijk nog een aantal ander methoden, elk met hun voorstander- en/of tegenstander. Vergeet niet dat je ook de kopse kanten van je plank moet voorzein van een breeuwnaad.

Ik werk op een andere wijze.
Zoals u op de tekening bemerkt is er in een stadium van het maken van dekplanken een phase waar ik de beide zijden van mijn houten lat schilder met "Golden Fluid acrylverf - Burnt Sienna".
Gebruik die dikke kunschilder versie, niet de airbrush versie, omdat die fluid minder diep in de nerven van hout indringt.
Neem speciaal een donker bruin omdat je rekening moet houden met het schaal effect . Zwart komt te hard over, "Gebrande Sienna" daarentegen geeft een warme kleur dan zwart.
Natuurlijk moet je niet te nat schilderen. De verf moet je hout kleuren, maar er niet te diep indringen. Zodra de verf droog is, ga ik verder met het zagen van mijn huidplanken. en verzamel zo een busseltje voor ik aan de beplanking echt begin.

Deze mal gebruik ik dus om al de breeuwnaden na te bootsen.

Klem een pakketje plankjes goed samen,( zorg ook dat één kopse kant mooi gelijk ligt), zodat je zeker bent dat er geen verf tussen kan lopen en schilder ze dan met Rauwe Umber Acryl verf. Doe ook maar één kopse zijkant van de gezaagde plankjes in de verf. Dit bootst dus de breeuwnaad na op de kopstuiken. gebruik een nogal pasteuse verf daarvoor, zodat ze niet tussen de plankjes kan vloeien. Als het droog is, uit de mal nemen. Dan zaag ik de pakketjes op lengte, b.v. 27 of 23 voet op schaal of op een lengte die past met je schaal en de periode van je schip. Al die pakketjes verzamel ik in een glazen potje en doe de latjes pas van het pakketje als ik er eentje nodig heb.

Hier zie je links één (1) latje met de lichte doordruk op de zijkant van de verf. Rechts is dan nog een pakketje huidplanken op elkaar gekleeft.

Voordeel van die rubbercement of fotolijm. je krijgt de stukjes gemakkelijk van elkaar en even met een arabische-gom of je duim erover wrijven en je rolt de rubbercement er zo af.


submenu terug verder