tekst bij foto

Scheepsmodelbouw en hout - onafscheidelijk.


Notelaar - Braziliaanse (Phoebe Porosa) Draag steeds bescherming als je dit hout bewerkt. Veroorzaakt irritatie op huid en luchtwegen.
Notelaar Claro (Juglans) Zorgvuldig uitgekozen Californische notelaar is ideaal voor het nabootsen van "teak".
Notelaar - Zwarte . Walnut, Black (Juglans Nigra). Notelaar is hard en stijf. Kan geplooid worden met stoom of warme lucht. Gemakkelijk zeer fijn te schuren. Kan gebruikt worden voor spanten, kielbalk, dwarshouten. Voor de beplanking moet je wel selecteren op draad. Ook geschikt voor half-blok modellen in combinatie met bv. kerselaar.
Palmhout Buxushout (Buxus Sempervirens) De topper voor de expert modelbouwer. De engelse en Europese buxus is het meest gegeerde in de soort van palmhout. Het is wel degelijk een boom en niet te verwarren met de buxusstruik. !!!!! Het is een heel duur en zeldzaam hout geworden. Zeer hard en bijna zonder structuur. Men kan er mooi snijwerk in maken met een zeer fijne detail. Vroeger veel gebruikt in de "Admirality models". Men kan het draaien, frezen, enz. Gebruikt voor zowat alles dat je kan indenken, Beplanking, dekplanken, snijwerk, beeldhouwwerk, katrollen, doodskoppen, beleg pennen. Buxus is zeer hard en men heeft er zeer scherp gereedschap voor nodig om het te bewerken.
Palmhout Zuid Amerika (Gossypiospermum Praecox, Brazil) is niet verwant met de Europese buxus, maar heeft soortgelijke eigenschappen en is 20% lichter. Het is wel niet zo geschikt voor beeldhouwwerk als de Europese buxus. Het kan verkleuren in ammoniak!!!. Palmhout van andere oorsprong dan Europa moet men met schroom benaderen. De kwaliteit en de veelzijdigheid zijn beperkt.
Pecan (Carya illinoensis) soort Notelaar maar met een mooiere kleur. Zelfde eigenschappen als esdoorn. Sterk en hard . Gebruik scherp gereedschap. Goed te plooien en buigen.
Perelaar (Pyrus Communis) Kan bewerkt worden tot fijne details. Uitgezochte stukken hebben een zeer rechte draad. Zeer gemakkelijk te plooien en buigen met warme lucht, geen stoom gebruiken. Gebruikt voor beeldhouwwerken, dekhuizen, beplanking, dekuitrusting, katrollen, doodskoppen. Het geliefkoosde hout voor de "Admirality models" (Samen met Appellaar en Palmhout, het materiaal voor de expert. )
Pijnboom (Pinus Strobus "Yellow Pine"). Zowat het beste onder de grenenhouten. Niet meer beschikbaar en commercieel vervangen door Jelutong. Er zijn zo veel verscheidenheden dat het moeilijk is de eigenschappen te beschrijven. Gemakkelijk te bewerken, goede afwerking en lage krimp. Goed voor B&B- en volle rompen. De schrijnwerker versie komt van snel groeiende bomen en de structuur en draad maken ze ongeschikt voor modelbouw. Niet verwarren met "Ponderosa pine" ook "Western Yellow pine" of met "florida longleaf pine" (Pinus palustris) dat allemaal wordt gebruikt in de bouwnijverheid. Wegens de zeldzaamheid van pijnboom kan men best kiezen voor een vervanger zoals Linden of Populier.
Populier (Liriodendron Tulipifera) Moeilijk te buigen of plooien. Goed voor spanten en BB- of volle rompen. Goede vervanger voor de meer dure houtsoorten. Populier kan je gebruiken bij het nabootsen van "Notelaar" of "kerselaar". Populier wordt gebruikt in meubels en huisraad.
Rode gom (Liquidambar Styraciflua) Uitstekend geschikt voor het nabootsen van "teak" en "mahonie" of notelaar" Gebruikt voor beplanking, dekken en dekhuizen.
Satinwood (Fagara Flava) Gemakkelijk te draaien. Gebruikt meubels en inlegwerk. Maar ook weer zeldzaam aan het worden. Stof kan huidirritatie veroorzaken. Amerikaanse satinwood is beter dan die van Ceylon of van Oost-Indische eilanden.
Spaanse Ceder (Cedrela Odorata) Zeer sterk en licht gewicht hout en ideaal voor snijwerk, beeldhouwwerk. Ideaal om mahonie na te bootsen.
Sparrenhout (Picea Sitchensis). Goed alternatief voor masten en dwarshouten wegens zijn lange rechte vezels . Splijt wel eerst het hout alvorens masten te maken.
Tamme Kastanje ( Castanea sativa) Mooi hout om op schaal eikenhout uit te beelden. Ideaal dus voor kleine modellen van o.a. platbodems enz...
Tupelo (Nyssa Aquatics) wordt ook wel gomhout, watergomhout of zwart gomhout genoemd. Zeer goed voor snijwerk en beeldhouwwerk . Zelfde gebruik als linden. Heb je de keuze, is het beter linden of populier te kiezen. Meest gebruikt voor volle rompen.
Waldhoorn (Carpinus Caroliniana) soms blauwe beuk genaamd. Bijna zelfde karakteristieken als hophornbeam.

** - Door houtdraaier 'Thomas Geelhoed' werd ik gewezen op "De houtgids", geschreven door Nick Gibbs en uitgegeven door Librero te Kerkdriel, ISBN 90-5764-627-7. Dit boekje behandelt meer dan 100 houtsoorten en hun toepassingen en is zeer rijk geïllustreerd met kleurenfoto's. Het is voor de hobbyist een echte aanrader en kost slechts 9,95 euro!
** - Mijn bron voor hout is meestal de Arnhemse fijnhouthandel.
** - Meestal gebruik ik :
Voor Spanten : Populier.
Voor Beplanking : Perlaar of Elsbes of tamme kastanje.
Voor Dekplanken : Esdoorn
Voor Houtsnijwerk : Buxus - Citroenhout - Peren of Elsbes - .
Voor Masten er ra's : Ramin


Is er een bepaalde reden dat er geen eiken, grenen of beuk wordt genoemd of gebruikt ?
Een massa redenen te veel om op te noemen.
1)Eikenhout hoort niet bij modelbouw op schaal 1:30 en groter. De structuur is te grof. Wil je 'eik' uitbeelden moet je tamme kastanje gebruiken.

2) Beuk ! Mag >NOOIT, Nooit op een model gebruikt worden. Beuk is een hout dat zeer begeert is door een bepaalde soort torren-vliegjes , die er gangen inboren en hun eitjes erin leggen. Het enige waar die beestjes niet tegenkunnen is trillingen. Beuk is ideaal voor een trap, een slagblok enz.. maar niet voor een stilstaant model.<br>
3) Grenen .... Wie gebruikt nu waaibomenhout voor een model. de structuur trekt op geen Fl**t.
Ho ja en nu het ander hout.

1) Voor snijwerk , zeker het fijne heb je ook hout nodig waar geen draden inzitten , die geen open structuur heeft van zacht en lagen hard hout. Je moet dus dicht op elkaar gegroeide nerven hebben --> traag groeiend hout dus en wat is traag groeiend hout --> o.a. fruitbomen. maar nog beter palmhout of buxus. Dat soort hout vertoond dus geen of bijna geen nerven is overal even hard ( maar je moet wel goed scherp gereedschap hebben) en vertoond steeds een glad oppervlak.

2) Als alle schrijvers over snijwerk zeggen dat je maar 4 soorten kan gebruiken ..... tja waarom zouden ze dat nu wel weer beweren hé.

3) En wil je experimenteren, niet te grof , niet te fijn, begin dan met een blokje lindenhout.


submenu terug verder