->

tekst bij foto

Golden - Artist - Verf . Toepassingen van acrylvernis.

Er zijn verschillende soorten acrylglans vernis verkrijgbaar, zoals de glasheldere vernis van Tamiya (X-22) en Pactra (A18) en de melkachtig witte vernis van Polly-S (PF-70) en Talens (Rembrandt serie 3). Met de witte soort zijn wat leuke dingen te doen:

- Maken/repareren van decals.
- Plakken van kleine deeltjes.
- Vernissen van (opgepoetste) metaalverf
- Plakken van decals als alternatief voor het Microscale systeem.

Maken/repareren van decals.
Eerst wat over de eigenschappen. Acrylvernis is niet echt glanzend, maar heeft een satijnglans. De vernis hecht op vele oppervlakken (ook van metallics) en tast onderliggende verf en decals niet aan. De vernis droogt zeer dun op, ook al is er een behoorlijk dikke laag opgebracht. Een onregelmatig dikke laag droogt strak op, maar vertoont verschillen in glans. De vernis is kleurloos, verkleurt niet in zonlicht en de laag is blijvend flexibel. Natte vernis is oplosbaar in water, eenmaal droog kleurt het in aanraking met water nog wel wit, maar lost niet meer op. Na het drogen is de helderheid van de vernis wee hersteld. Ook Johnson Future/Klear/Klir vloerwas is vergelijkbaar met witte acrylvernis, alleen droogt dit keihard en glanzend op.

Plakken van kleine deeltjes.
Acrylvernis is geschikt voor het plakken van onderdelen die te klein zijn om met houtlijm of superlijm te plakken. Gebruik de witte soort (Talens of Polly-S). Dit is wel geduldwerk omdat de vernis maar langzaam droogt vergeleken met lijm. Het resultaat is echter mooi omdat de vernis sterk krimpt en vrij taai is.

Vernissen van metaalverf.
Doordat de acrylvernis geen onderliggende lagen aantast en goed hecht kunnen metallics hiermee goed beschermd worden. De metaalkleur wordt iets minder diep en het resultaat krijgt een satijnglans. Gepoetste verf die nog enigszins afgeeft na droging kan het best worden bespoten met vernis, maar verven met een penseel geeft ook een mooi resultaat. Op zeer gladde oppervlakken wil de (verdunde) vernis wel eens terugkruipen bij gebruik van een penseel. Schilder in dat geval zoveel mogelijk van rand tot rand of laat de vernis wat indikken.

Plakken van (niet al te dikke) decals.
Soms is het Microscale systeem niet goed bruikbaar, of blijkt tijdens het opbrengen van de decals dat ze niet goed hechten of niet in naden zakken. Met acrylvernis is de boel dan vaak nog te redden: overtollig water rond decal op deppen op het model, decal optillen, met een kleine penseel wat vernis tussen decal en model aanbrengen (acrylvernis lost op in water en verdeelt zichzelf dus onder de decal) en laten drogen. Water en vernis niet onder de decal uitpersen! Als de decal in diepe naden moet zakken kan voorzichtig drukken met een doekje bevochtigd met heet water helpen. De vernis krimpt sterk en droogt aan de randen het eerst. Zodoende wordt de decal tegen het modeloppervlak aangezogen. Het kan uren duren voordat de decal goed vastzit, dus wees voorzichtig en beweeg de decal niet meer zodra de vernis aan de randen begint te drogen.


submenu terug verder