tekst bij foto

Reinigings materiaal.

- Lucht compressor. Ik heb reeds ergens de voor en nadelen van een compressor vermeld. De mijne gebruik ik onder een druk van 40 PSI voor het reinigen van heel wat zaken. Draaibank reinigen, Stof wegblazen van een model enz.... Luchtdruk maakt van een moeilijke taak een gemakkelijke. Je kan ergens reiken, waar je met een borstel of een vod niet aankan.Zo nu en dan kan je ook het stof uit je schuiven blazen. Natuurlijk voor met de airbrush te werken verminder ik de druk naar +/- 20 PSI.

- Stofzuiger. Stofzuigers zijn onmisbaar in een werkplaats. Het is het enige instrument dat je schuurstof effectief van je model verwijderd. Met afborstelen, verplaats je enkel het stof in de lucht dat daarna terugvalt op je model. Koop er een borstel toebehoren bij, indien je stofzuiger er niet mee uitgerust is. De borstel kan je gebruiken op je model zonder er krassen op sporen op te maken.
Borstels raken gauw aangeladen met vuil dat tussen de haren blijft zitten. Gebruik dus een borstel voor algemeen werk en een ander enkel en alleen om je model mee te reinigen. Het nadeel aan een stofzuiger is het lawaai en de plaats die hij inneemt. Koop dus een model dat zo weinig mogelijk geluid maakt. Ik heb mijn stofzuiger onderin de werkbank geplaatst. Met eenvoudig verplaatsen van de darm heb ik ook zo een afzuiging op mijn cirkelzaag

Borstel Een gewone kameel of paardenharen borstel is nuttig om je werkbank er mee schoon te vagen. Verwijder regelmatig de afval dat je werkplak kan beschadigen. Gebruik die borstel niet om metaal krullen van boren of draaien of frezen te verwijderen. Hiervoor gebruik ik een platte verfborstel van 3cm. breed

- Oude keukenpot en een taartbakvorm. Ideaal als algemene houder voor reinigingstaken. Zie wel dat ze bestand zijn tegen chemicaliÎn zoals aceton, white-spirit en petroleum.

- Vodden
Ik gebruik vooral katoen en flanel vodden. Telkens de vrouw een laken of ander beddengoed afschrijft, wordt dit in een bak in de werkplaats gedaan. Achteraf snij ik dat dan in stukken, zo groot als een A4 of een A3 formaat in stukken. Ik gebruik ze niet om lijm-verf en ander resten mee op te vagen die kunnen uitharden in de katoen vod en dan de verflaag van een model kunnen beschadigen later. Vodden die ik gebruik aan de draaibank of de freesmachine , hou ik angstvallig uit de geburen van mijn werkband. Ze zitten vol olie, koelwater en ijzerkrollen.

- Keukenrol.
Alhoewel niet duur, je gebruik er een hoeveelheid van. Ik gebruik ze enkel om lijm- verf- ren ander resten te verwijderen die anders in een vod hard kunnen worden. Bedenk wel dat keukenrol papier afgewerkte oppervlakten kunnen beschadigen er sporen van krassen op achterlaten. Gebruik voor het afvagen van afgewerkte oppervlakten katoen vodden. U zal er geld en vooral je gemoed mee sparen.
- Oorwatjes. Q-Tips zoals de engelse literatuur ze noemt zijn ideaal voor allerlei reiniging klussen. Je kan ze bv. In aceton of alcohol of een andere verdunner doppen en daarmee de overtollige epoxy-lijm verwijderen dat uit de lijmnaad komt puilen. Samen met een oplossing van ossegal zeep , zijn ze ook ideaal om het aangekoekte vuil in de hoekjes van een oud-model te reinigen. Voor het kuisen van een retoucheerspuit zou ik ze afraden. Je kan gemakkelijk een draadje katoen er in achterlaten dat dan de werking van je pistool veranderd.

- Pijpreinigers. Je kan ze gebruiken voor algemene reiniging. Ik gebruik ze ook voor de dunne buisjes van mijn verfpotjes van de retoucheerspuit mee te reinigen en soms de retoucheerspuit ook. .( Gebruik dan wel een goed kwaliteit pijpreinigers).

- Oude penselen. Je oude penselen kan je gebruiken om op plaatsen stof of vuil weg te nemen, waar je anders niet aankan. Ze zijn niet ideaal op vastgekoekt vuil te verwijderen, wel ideaal voor gewoon stof of schuurstof te verwijderen. Zie wel dat je haren niet te hard zijn , je zou er strepen krassen op je verflaag kunnen mee maken.

- Oude tandenborstels. Tandenborstels zijn ideaal, je kan er plaatsen mee bereiken waar je moeilijk aankan. Over het algemeen beschadigen ze geen metalen oppervlakten dus zijn ze zeer goed om motoren te kuisen. Nog een nuttig item zijn de borstels die men vroeger gebruikte voor het reinigen van de letters van schrijfmachines. Meestal zijn die nylon haren iets stijver dan die van een tandenborstel. Meestal gebruik ik nr-000 staalwol voor het verwijderen van aanslag. Zeer fijn schuurpapier kan je daarvoor ook gebruiken. Maar hoe meer krassen je maakt, hoe sneller de aanslag terug zal komen.

- Chemische stoffen. Werk je met een retoucheerspuit dan kan je water in een plastic busje doen met een plastic dopje om je retoucheerspuit te reinigen. Hoe je dat moet doen kan je vinden op : Airbrush-Cleaning
- Terpentine Is een aardoliedestillaat dat gebruikt wordt voor het verdunnen van industriÍle verf, het verwijderen van verfresten, het schoonmaken van kwasten en als ontvetter of om boenwas op te lossen. Na gebruik dient het als klein chemisch afval verwerkt te worden. Terpentine wordt vaak verward met terpentijn, dat echter een vloeibare hars is, gewonnen uit naaldbomen. (In het engels noemt men terpentine "hite spirit" vandaar de verwarring) Het is een ontvlambaar product en licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken.
- Aceton. Licht ontvlambaar. Ontploffingsgevaar bij menging met oxiderende stoffen. Reageert heftig met chloroform in met kans op brand en explosie. Risico van statische elektriciteit. Tast vele kunststoffen aan. Specifieke gevaren: Irriterend voor de ogen en de huid. Schadelijk bij inademing en inslikken. Je kan het gebruiken voor verwijderen van zeker lijmresten. Het verwijderen van verf restanten uit kwasten en penselen.

- Petroleum is minder vluchtig dan benzine en heeft hierdoor minder kans op explosies of brand. Petroleum bevat minder schadelijke stoffen. Ik gebruik petroleum om afgedroogde vetten  te verwijderen van machines. Verder gebruik ik het om mijn Olie-wetstenen proper te houden.

 -Ammoniak. Je kan dat met water mengen ( verhouding 3delen water 1 deel ammoniak) dan laat je er houten latjes in weken, latjes die je daarna wil plooien. Opgelet. Eiken latjes kan je op die manier niet plooien. De inwerking van ammoniak op eikenhout maakt het zwart.

-Citroen hand reiniger .
Ideaal om er verf en vet van je handen mee te verwijderen. Wel daarna je handen wassen met gewone zeep om de reiniger te verwijderen. Je kan ook zeep met puimsteen poeder erin gebruiken, ik zelf ben er geen voorstander van. Ik zie het nut niet in van een stukje vel er mee af te schrobben, enkel om mijn handen proper te maken.
- Vloeibare afwas zeep.
Ideaal om je penselen mee te reinigen. Je kan het ook gebruiken met veel water tijdens het ‚€œNat‚€ opschuren. Niet gebruiken om oppervlakten te reinigen die je daarna gaat schilderen.
-Scampoo .
Reinigingsmiddel voor eekhoorn- of marterharen penselen. -Ossegal-zeep.
Is van dierlijke afkomst: De gal is van een rund. We rekenen deze zeep tot die met een neutrale PH, maar wanneer we dit nameten komen we PH 9 (Zowel bij de Talens ossengalzeep als de zeepblokjes van bij de drogist). Het beste zou zijn om de zuurtegraad van uw oplossing op punt te brengen. PH 7 is werkelijk ideaal.  Dit kan men bekomen door menging met een oplossing van Extran. Ossengalzeep is een goede zeep voor verwijderen van zeer courante vuile lagen. Wanneer je met dit product geen goede actie bekomt, dan moet men overwegen om enzymatische oplossingen te gebruiken. -Enzymen.
Speeksel (”Blauwe Bio-tex). Gebruikt voor reinigen van zwaar vervuilde modellen. De werking gebeurt voornamelijk door de enzymen die in deze zeepoplossing aanwezig zijn. De zeep wordt in lauw water opgelost van 37∞C. ( 1/2 koffielepel  Bio-tex op een bokaal van +/- 200cc.) Dit product geeft doorgaans veel voldoening.  pgelet  het zojuist gemaakte mengsel is maar max. ÈÈn (1) week houdbaar.
Men moet steeds na reinigen met White-spirit. !!!!!!    Anders stoppen de enzymen niet met werken. DIT MAG JE NOOIT VERGETEN !
PS. Voorkomen is beter dan genezen.
Heb je een modelschip, plaats het dan in een vitrinekast. Moet je niet jaarlijk de afstofbeurt en reiningsbeurt geven met kans op beschadigingen
submenu terug verder