tekst bij foto

Plooien van hout.

Impregneren.

"Eerst laat ik het hout weken in een oplossing met amoniak. Dan plooi ik de spanten en /of huidgangen over de romp en zet ze vast met spelden en/of touwwerk en spieën. Dat geheel laat ik dan drogen.
't Is misschien een stomme vraag zul je zeggen , maar "waarom ammoniak in het water?"

Wel, hout bestaat voornamelijk uit de celwandbestanddelen cellulose en hemicellulose, dat wordt samengehouden door lignine . Tussen en in de cellulose wanden zit altijd water. Zelfs als het al jaren droog is, is er nog altijd vocht binnen in in de cellen.
Met ammoniak, als je het voldoende laat indringen in je hout, maak je dus de cellulose cellen iets wak, soepel. Je geraakt met een korte tijd van onderdompeling wel niet in de kern van het hout maar je maakt in ieder geval de oppervlakte cellen wel soepeler. Je verminderd dus de oppervlakte spanning van je hout, als ik het zo mag stellen. Je kan het dus verder plooien dan met het weken in gewoon water zonder dat de cellen zich loskoppelen en je hout dus zal scheuren. Hoe dikker je hout hoe langer je moet inweken. De ammonia moet tenslotte in de vezels- celstructuur kunnen dringen. Maar ammonia zorgt niet dat je hout plooit. Daarvoor heb je warmte nodig.

Ik maak daar een dompel badje van door een stuk plastic watergoot te nemen en die aan beide zijden waterdicht maak. Dat bakje is ongeveer een 80 cm lang.
Het beste is dat je die watergoot met ammoniak buiten zet. De verhouding ammoniak op water moet ongeveer 1/3 zijn en dat zal moeder de vrouw niet prettig vinden als je die dampen in huis gaat verspreiden en/of je dat gaat inademen door je neus erboven te houden. Zoals reeds gezegd : het belangrijkste bij hout plooien is warmte.

Het is de warmte die je hout gaat plooien. Daarom ook dat men vroeger hout plooide over een vuur. Tegenwoordig plaatst men hout in een autoclaaf van 120°C stoom en na een dagje stomen is dan de huidplank van 4 duim dik klaar om op de romp gebrand te worden.
Ik zorg er dan voor dat mijn oplossing ongeveer 60 °C is. Je moet dus zorgen dat je steeds warm water gebruikt en doorgaans heb je maar een 20-30 minuten inweektijd nodig. Zo zie je nu ook bepaald gereedschap zoals een soldeerbout, stijkbout e.d. of dat men hout plooit boven of rond een konserveblik waaronder een kaars brand. Anderen bebruiken dan weer een verfbrander . ( Er zijn nog ander methodes hoor).
Hoe warmer je watermengsel , hoe beter !!!! , nadeel is de verdamping die je gaat inademen.

Alvorens je latjes in deze menging te leggen moet je eerst kijken naar welke zijde je hout het beste plooit. Hout plooit niet even gemakkelijk naar rechts of links. Merk de kant naar waar je hout het beste plooit als de binnenkant van de bocht. Dit komt door de draaigroei van hout. (zie draaigroei)
Lukt het niet in een keer van een hoek te maken van bv. 30 ° als binnenhoek, dan moet je het zelfs wel in meerdere keren doen.
Korter dan 30° ben ik nog nooit geraakt!!!! Dan splitst het hout onvermijdelijk . maar 30° is bijna op zich zelf geplooid ook. Maar dat kan je dan ook alllen met traag groeiend hout zoals bij fruitbomen.

Nog een waarschuwing. Gebruik nooit ammonia op looghoudend hout zoals o.a. "eik"! Bij deze houtsoorten krijg je een verbinding van het 'loog"' met de 'ammonia' en slaat je hout zwart of donkerblauw uit.

Met Warmte.

 

Basisbegrippen hout.

Meer over hout weten ?


submenu terug verder